Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2020 14:29 - История на една измислена история
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 2507 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 09.07.2020 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Световно известни историци признават, че са измислили историята на Древна Гърция

 
image


10/07/10/Вашингтон

 

Група водещи американски историци проведоха пресконференция в понеделник в Националното географско дружество за да обявят, че Древна Гърция – културата, която отдавна се смята за интелектуална основа на западната цивилизаци е “изцяло изфабрикувана”.

Групата призна, че идеята за сложно, процъфтяващо общество, съществуващо в Гърция преди повече от две хилядолетия, е пълна измислица, създадена от екип от около две дузини историци, антрополози и класицисти, които работили нонстоп между 1971 и 1974 г., за да изковават „гръцки” документи и артефакти.

„Честно казано, никога не сме имали намерението нещата да стигнат толкова далеч“, казва проф. Джийн Хадлбъри, който предложи да подаде оставка като председател на гръцките изследвания в университета в Джорджтаун. „Бяхме млади и се опитвахме да напреднем в кариерата си, затова просто започнахме да измисляме нещата: Омир, Аристотел, Сократ, Хипократ, лоста и опората, реториката, етиката, всички различни видове архитектурни колони - всичко.“

„Очевидно има много повече неща, отколкото може да е измислила някоя примитивна древна цивилизация“, добави той.

Според Хадлбъри идеята за изобретяване на напълно измамна древна култура се е появила, когато той и други учени осъзнават, че нямат представа какво всъщност се е случило в Европа през 800-годишния период преди християнската ера.

Обезпокоявани от пропастта в информацията и липсата на археологически данни, те поставили проблема пред колеги, които след това се мъчили да намерят начин да обяснят откъде са дошли неща като астрономия, картография и демокрация. 

След часове се създала най-голямата и най-влиятелната цивилизация на всички времена.

„Една вечер някой се пошегува с това, че просто е взел всички тези идеи, като ги е събрал на едно място и е казал, че гърците са направили всичко преди 2000 години“, каза Хадлбъри. "Едно нещо доведе до друго и преди да го разбереш, ние измисляме всичко - от златното съотношение до Илиада ."

„Между другото, това беше тема за голямо писане“, продължи той, като се позова на епичната поема, за която се смята, че е положила основите на западната литературна традиция. „Но сякаш застигна.“

Приблизително по същото време, уредник в Смитсониън, според съобщенията, поискал помощ от Хадлбъри: Музеят е получил значително дарение за създаване на експонати на древния свят, но „наистина не е имал цялостната партида от положените там“. Историците веднага започнали да работят, набързо фалшифицирайки доказателства за цивилизация, която - в комплект с нейните поети и философи, богове и герои - в крайна сметка ще се превърне в центъра на учебниците, колежа и всички области на хуманитарните науки.

Емили Нгуен-Уитман, една от младите академици, които „извадиха за цял месец всички нинджи“, работещи по проекта, обясни, че цялата древногръцка архитектура се основава на сгради във Вашингтон, окръг Колумбия, включително на банките от другата страна на улицата от кафенето, където те се срещнаха, за да „обсъдят идеи за митологията или каквото и да било“.

Избрахме Гърция, защото решихме, че никой никога няма да отиде там, за да я провери“, каза Нгуен-Уитман. „Виждали ли сте някога това мястото? Това е сметище. Това е като изоставена чакълеста яма, заразена с котки. “

Тя добави: "Неизбежно обаче хората започнаха да се оглеждат за някои от тези "древни" неща и следващото нещо, което знам е, че съм стоял в Атина през цялото лято и съм правил проклетия Партенон, само за да покривам следите си."

Нгуен-Уитман призна, че тя също има задачата да променя документи, вариращи от ранните Библии до писанията на Томас Джеферсън, за да отразява „класическото гръцко“ влияние - задача, която включва също създаването от нулата на език, основан на съвременния гръцки, който би могъл да бъде приет като негов древен предшественик.

Историците казаха на репортери, че някои от така наречените гръцки идеи всъщност са взаимствани от римляните, променени в основите им и след това приписвани на измислени гръцки предшественици. Но задруги те твърдяха, че са техни.

"Геометрия? Това всичко беше измислено от Кевин - каза Хадлбъри, имайки предвид бившия аспирант Кевин Давенпорт. „Човече, всичко беше като в пожар през онези дни. Децата учат геометрията на Давенпортиан в гимназиите, макар че разбира се, я наричат евклидова."

Източници потвърдиха, че дългите работни часове и липсата на сън оказаха своето влияние върху Дейвънпорт, а и след хладния прием на работата му по хомоеротика в спартански военни лагери, той напуснал групата.

В изявление, изразяващо своите „дълбоки извинения“ за заблуждаване на света по темата за древността в продължение на почти 40 години, историците изразиха надежда, че работата им ще оцелее по собствени заслуги.

„Би било жалко да видим човечеството да се откаже от постижения като хелиоцентризма и постановкитена Есхил само заради техния произход“, се казва в изявлението. "Освен това, имаме някои доста разочароващи неща, които да ви разкажем за пирамидите, творбите на Леонардо да Винчи, пеницилин, интернет, научния метод, филмите и кучетата."

 

 

Източник:

https://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808

 




  



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. rosiela - Е, хайде сега.
09.07.2020 17:59
Не ги обичам " хитреците на Балканите", както казваше леля Ванга за гърците, но че са древни - неоспоримо е.
цитирай
2. georgihadjiyski - rosiela, безспорно
09.07.2020 18:25
Преди време търсех информация за гърците и попаднах и на тази в американския сайт. Има доста преувеличени неща, макар че според други текстове миналото на Гърция е фалшифицирано не от американски историци, а от европейски писатели по време на Ренесанса. При всички случаи съвременните гърци нямат нищо общо с античните елини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2315765
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930